Бьорн Дели - най-великият ски бегач

Бьорн Дели - най-великият ски бегач

С неговите 8 златни олимпийски медала, норвежецът Бьорн Ерленд Дели е най-успешният шампион от Зимните игри за всички времена. В допълнение, скандинавският титан е носител на девет титли от световни първенства в северните дисциплини, което го прави и най-успешният световен шампион, успех, който той дели с Петер Нортхуг.

Между 1992 и 1999 г. Бьорн Дели печели Световната купа в ски северни дисциплини цели шест пъти, като през 1994 и 1998-а е втори в класирането.

Норвежецът има спечелени общо 29 медала от Олимпийски игри и планетарни първенства, в рамките на 90-те години. Заслужава признанието за най-добър ски бегач в историята.

Освен отличен атлет, Дели е и културна икона в Норвегия. След неговото оттегляне от спорта, той става изключително успешен бизнесмен, занимаващ се с мода и недвижими имоти. Инвестициите му носят приход от 250 милиона крони. След като много пъти участва в различни рекламни кампании, той решава да създаде собствена марка дрехи и ски, а автоматите за ски SALOMON също са изобретени от него.

Бьорн Дели приписва успехите си на възпитанието си и на ранните си детски и юношески години, където той се занимава с лов, риболов, туризъм, каяк, футбол и каране на ски. Той винаги си е мечтаел да стане футболист, но един треньор го насочва към ски бягането. Дели не е имал незабавни успехи в юношеските първенства, но все пак успява да се класира за Световните купи за младежи на ФИС.

Кариерата на Бьорн Дели

Той бе в селекцията на норвежкият отбор по ски за Зимните олимпийски игри в Калгари през 1988 година, но не за да участва в състезанията, а за да наблюдава и да се учи от по-опитните състезатели. По-късно Дели споделя, че това се превръща в повратна точка в кариерата му и от нея започва жаждата му за успехи.

Прави дебют при мъжете на Световната купа през 1989-а, завършвайки 11-ти на 15 км свободен стил в Кавголово. През декември същата година, той спечелва първата си победа в състезание за Световната купа.

През 1991 година, на световното първенство по ски северни дисциплини във Вал ди Фиеме, Бьорн Дели печели първият си златен медал. Той побеждава ски легендата Гюнде Свен в 15-километровата дистанция, а този медал е неочакван от специалистите, тъй като норвежеца е много млад, неопитен и все още неизвестен. Това е първият златен медал за Норвегия, от времето на Одвар Бра, който печели в същата дисциплина през 1982 г. в Осло. Освен индивидуалното си отличие, Дели участва и в победната щафета на 4 х 10 км, където той е на последния пост.

През 1992 г. започва господството на най-великият ски бегач. Той печели голямата Световна купа за пръв път, това постижение е повтаряно още 5 пъти в следващите седем години. В Албервил Дели печели първите си олимпийски медали. Той става първи на 10 и на 15 километра преследване свободен стил, на 50 км свободен стил и бе част от отбора, който победи в щафетата на 4 х 10 км.

Печели и сребърен медал на 30 километра класически стил. Бьорн завършва четвърти на 10 км свободен стил, като надпреварата е спечелена от съотборника му Вегард Улванг. Дели е бил отново четвърти пост в щафетата, като при финиширането си той започва да кара назад, за да направи шоу на публиката, като преднината му пред втория е над минута и половина.

Бьорн Дели и Вегард Улванг обират златните медали в ски бягането на Олимпийските игри, като имат по три златни и един сребърен медал. Дели получава и наградата Фиърнли, която се присъжда на най-добре представящите се норвежки спортисти в олимпийските игри.

По време на Зимните игри в Лилехамер през 1994 г, Дели печели златен медал в класически стил на 10 километра и в преследването свободен на 15 км. Взема сребърен медал в свободен стил на 30 километра, където е победен от Томас Алсгаард.

Щафетата е много напрегната, като битката е между Норвегия и Италия. В крайна сметка италианците печелят златото, след като Силвио Фаунер побеждава Дели при спринта в последната отсечка. В крайна сметка, това доведе до смяна в позициите на щафетата, като Дели вече е на третата позиция, а Томас Алсгаард заема последния пост, тъй като той по-добрият спринтьор от двамата.

Световното първенство по ски през 1997-а е най-успешното за ски бегачът, като то е в Трондхайм, в родната Норвегия. Печели медали във всички дисциплини: Злато на 10 км класически стил и в 10 и 15 км комбинирано преследване, както и в щафетата на 4 х 10 км. Освен това той взема сребро на 30 км свободен стил и бронз на 50 километра класически стил.

Дели печели три златни и един сребърен медал в последната си Олимпиада – Нагано 1998. Първите му места са на 10 км класически стил, 50 км свободен стил и в щафетата. При преследването на 15 км свободен стил той е победен от съотборника си Томас Алсгаард в спринта на финалната права. В 50-километровата дистанция, Бьорн Дели изпреварва Никлас Йонсон с преднина от само 8 секунди. Зад финалната линия и двамата скиора се сриват върху снега, след като са дали всичко от себе си в преследването на победата. На пресконференцията след първенството Дели казва, че това е било най-трудното му състезание в цялата му кариера.

Норвежецът става много добър приятел с кенийския ски бегач Филип Бойт, след като в щафетата на 10 км, го чака 20 минути на финала, за да го поздрави за участието и да го насърчи.

Бьорн Дели планира да участва и на Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити през 2002 г., но получена травма през 1999 г. при каране на ролкови ски през лятото, последвана от контузия на гърба през 2001 г. го кара да сложи край на кариерата си, въпреки дългата рехабилитация и хирургически намеси. Оттеглянето му от спорта хвърля в шок цяла Норвегия, тъй като Дели е идол и национален герой в страната си.

В знаменитата си кариера, ски бегачът печели осем олимпийски титли, което е рекорд в Зимните игри, а освен тях той има и 4 втори места, след участията си в Албервил, Лилехамер и Нагано. От Световните първенства той има още 17 медала, 9 от които златни. Въпреки ранното му за този спорт отказване, Дели е всепризнатият №1.

Дели също така подкрепя множество нестопански организации, които се борят против множествената склероза. През 2009 г. участва в благотворително състезание в САЩ, имащо за цел набиране на средства за борбата срещу тази коварна болест. Дели се състезава в класическия стил на 54 км, като завършва втори и то след фотофиниш. Той също така участва и през 2011 в такива благотворителни инициативи.


© 2021 Армейски спортен клуб „Александър Логистикс“. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от Webdesign1.net