Ски гардероб

Ски гардероб

Ски гардероб

Обща информация за екипировката

Състезателите могат да участват в състезания на ФИС само с екипировка, която отговаря на спецификациите на ФИС и на общите условия за безопасност и изправност.

Автомати

При ски бягането е необходима голяма свобода на движение на долните крайници и сигурност в прикрепването на обувките към ските. Функцията на автоматите е да прикрепят обувката към ската само при пръстите на крака.

Обувки

Стремежът да се постигне най-голяма скорост с най-малко усилия при бягането със ски се отразява и върху изработката на обувките за ски бягане. Обувките за свободен стил са по-високи, твърди и осигуряват по-добра опора и неподвижност на крака в глезена.

Обувките за класическо ски бягане са ниски и осигуряват свобода на крака в глезена. При преследването се използва трети вид обувки, които са комбиниран модел за свободен и класически стил.

Щеки

Лекота, здравина и гъвкавост са качествата, на които трябва да отговарят щеките за ски бягане. В долната си част щеката завършва с перце (Baskets), което осигурява опора при силно натискане и я задържа да не потъва в снега.В горната си част щеките завършват с ръкохватка.

Дължината на щеката за бягане се определя от ръста на скиора.

Писалки за ски бягане

Изискванията към писалките за ски бягане се свеждат до лекота, еластичност, здравина и качествена долна повърхност, притежаваща отлична плъзгаемост и сигурно задържане на ваксата.

Ските са по-леки и по-тесни от алпийските и завършват с дълги извити предни върхове. Минималната дължина на ските за класически стил е 10 см по-малка от височината на състезателя, докато дължината на тези в свободния стил може да достигне от 1,70 м до 2 м.

Гащеризони

Използват се еластични гащеризони, които трябва да са прилепнали по тялото на състезателя и да осигуряват свобода при движенията.


© 2021 Армейски спортен клуб „Александър Логистикс“. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от Webdesign1.net