Историята на ски бягането тръгва от Норвегия

Историята на ски бягането тръгва от Норвегия

Историята на ски бягането датира от преди повече от 5000 години. Смята се, че родината на този спорт е Норвегия, откъдето корените му се разпространяват до Скандинавия и Русия.

Появила се необходимостта от употребата и изработката на съоръжения, които да улеснят придвижването на големи разстояния през дългите и тежки снежни зими.

По тези земи ските се налагат като най-добрия начин за придвижване в дълбокия сняг. Отначало ските били много по-къси, много по-широки от днешните и със слабо извити върхове. Долната им повърхност била покрита с еленова кожа, за улеснение при изкачване. По-късно от едната ска била махната кожата и се подобрила плъзгаимостта й, а другата се използвала за оттласкване.

Решаващ фактор в историческото развитие на ските е използването им за спортна дейност, което започва от 1843 г. с провеждането на първите ски състезания в норвежкия град Тромзьо.

Това първо състезание по ски бягане било проведено на 5 км. На него победител излязъл Лапонец с време 29 мин.

Ски бягането е най-ранната ски дисциплина и от гледна точка на участие, най-популярната от северните ски спортове, които се наричат така, тъй като произхождат от Северна Европа (подобно на алпийските, чието име идва от Алпите).

Северните дисциплини успяват да се популяризират много преди алпийския си колега.

Състезанията Huseby са били поведени за първи път през 1879 г., а прочутият Holmenkollen през 1892. Комбинираната северна дисциплина – скок и ски бягане – се смята за първата в спорта.

По-късно, през 1900 в Holmenkollen е било проведено първото състезание по ски бягане на разстояние 30 км.

През 1924 г. се организира VIII международен конгрес по ски в Шамони (Франция). На този конгрес се изгражда ФИС (Международната федерация по ски). На същото място през същата година се провеждат и Първите зимни олимпийски игри, програмата на които включва ски скок, ски бягане на 18 и 50 км. и северна комбинация.

През 1982 г. по време на първото официално състезание на ФИС за Световна купа – Бил Кох от САЩ успява да въведе “скейтинг” техниката (или “свободен стил”, обратно на “класическото” пързаляне).

Свободният стил дотогава е бил използван за изминаване на дълги разстояния, най-вече в Скандинавия - едната ска върви по следата, докато другата се отблъсква и така набира скорост.

В крайна сметка този стил се оказва по-бърз от “класическата” техника и постепенно се налага.

Дълги години в ски бягането е съществувала една единствена техника: класически стил “диагонално приплъзване”, когато двете ски остават в обработени следи.

Скиорите използват вакси за “задържане” и “пързаляне” на всяка ска; ваксата за “задържане” помага на скиора да се пързаля стабилно нагоре по наклона, докато ваксата за “пързаляне” – да усилва скоростта си надолу по наклона, по равен терен и по хълмист терен, да има по добра плъзгаемост на ските.

Източник: ski.bg


© 2021 Армейски спортен клуб „Александър Логистикс“. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от Webdesign1.net