Правила и процедури в ски бягането

Правила и процедури в ски бягането

Трасета


По правилата на ФИС трасетата имат различна категория за организиране на състезания според ранга им. Пистите трябва да са хомологирани за различните разстояния и дисциплини съгласно формата на състезанието.

Според категорията на пистите могат да се организират състезания за класически и свободен стил. Пистите трябва да бъдат достатъчно широки, за да се прекарат следи по тяхната дължина. При свободния стил ширината на пистата трябва да позволява свободно изпреварване.

Следи


Пистата се подготвя с механични съоръжения, които да следват първоначалната форма на земята. За състезания по класически стил трябва да се подготви трасе по идеалната ски линия на пистата. Следите се оформят по дължината на трасето с “пистер” за класическа следа, който е прикачен към отъпквателната техника и оформя две идеално успоредни следи. Там, където завоите са остри и скоростта е твърде висока, следата се премахва. За състезания по свободен стил пистата трябва да бъде добре утъпквана и с ширина от 4 м до 6 м. На склоновете за спускане трябва да се следва идеалната линия на пистата.

Техники


По правилата на ФИС трябва да има баланс в броя на състезанията в двата стила (класически и свободен). В ски бягането съществуват две техники на каране – класическа и свободна. Класическата техника включва диагоналните техники, отблъскване с двете щеки, елховидни техники без плъзгане, техники за спускане и за завиване по предварително утъпквани успоредни следи.

Техниката за завиване включва стъпки и отблъскване за смяна на посоката. Ските да бъдат намазани с вакса за “задържане”, която увеличава триенето на ските при контакта им със снега. При свободния стил ските се намазват с вакса за “пързаляне” и движението напред се извършва с помощта на закантване на ските под ъгъл, наречено още скейтинг. Свободната техника включва всички техники за ски бягане.

Ред на стартиране


При състезанията с интервали между стартовете, всеки ръководител на отбор има право да предложи поставянето на своите състезатели в групи. Преди тегленето на жребий ръководителят на отбора трябва да разпредели равномерно състезателите си по групи.


При 20 състезатели или по-малко се използват Първа и Втора група; при 21 – 40 състезатели се използват Първа и Втора и Трета група; при повече от 40 състезатели се използват Първа и Втора и Трета и Четвърта група;. Журито може вземе решение за включване на пета група за някои състезатели.

Стартовите номера се изтеглят чрез жребий в рамките на всяка група. Подбора на групите или определянето на “червената група” се образува от първите 30 мъже и жени, най-добри състезатели в Световната ранг листа. Целта на този подбор е да се осигурят равноправни и оптимални условия за най-добрите състезатели.

При масовите стартове състезателите стартират едновременно, подредени в редици според предишните си класирания, като тези с най-добри резултати се подреждат най-отпред. Състезателят, които финишира първи, се счита за победител.

За състезанията от ФИС календара, българските Държавни първенства и състезанията валидни за купа България и купа Надежди стартовият номер в интервалните стартове се определя от мястото на състезателя в ранглистата за съответната дисциплина, като най-добрите стартират последни, а в квалификацията за спринта - първи.

При спринтовете състезателите стартират в две линии в зависимост от сбора на ФИС точките на всички членове на отбора.

Редът на стартиране при щафетните състезания за ФИС Световна купа се основава на наредбите, по които се провеждат състезанията за Национална купа; при ФИС Световните първенства или Зимните Олимпийски игри реда на стартиране се определя от постигнатите резултати на най-важното състезание от изминалия сезон (ФИС Световно първенство или Зимни Олимпийски игри).

Заявки за щафети


За щафетните състезания, ръководителите на отбори имат право да но минират по шест участници за всеки отбор. Два часа преди старта имената на четиримата състезатели, които ще се състезават и техният стартов ред трябва да се предаде на организаторите и след това не могат да се правят промени.

Тайбрек правила


В състезанията с индивидуални стартове състезателите с равни времена се класират на една позиция. При масовите стартове, спринтовете и щафетни състезания, финалът с фотоклетка (отчитаща много точно момента на преминаване на върха на обувката през финалната линия) има решаваща роля при определяне на победителя при състезатели с еднакви времена. Ако измервателният уред отчита отново еднакви времена, състезателите отново се класират на една и съща позиция.

Дисквалифициране


Действие или пропуск (накратко описвани като “нарушения”) се наказва само ако преди неговото извършване това нарушение е било определено като налагащо наказание. Състезател може да бъде дисквалифициран за използване на техника от свободен стил в състезание по класическо бягане или в случаите, в които целенасочено пречи на друг състезател.

Източник: ski.bg


© 2021 Армейски спортен клуб „Александър Логистикс“. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от Webdesign1.net