Ваксите в ски бягането

Ваксите в ски бягането

Изборът на вакси е изключително важен в ски бягането. За различни времеви условия и сняг се избира различен вид вакса.

Съществуват два основни вида - за “задържане” и за “пързаляне” (парафин).

Постигането на високи спортни резултати е немислимо без прецизно мазане на ските. Мазането осигурява отлична плъзгаемост, добро сцепление със снега.

След утвърждаването на двата стила за ски бягане – класически и свободен, съществените различия в биомеханичната структура на движенията при тях наложи разграничаването на подхода в решаването на този проблем за беговите дисциплини.


Вакси за задържане - класически стил


Добра плъзгаемост, сигурна опора, издръжливост при продължителното им използване – това са характерните изисквания към ваксите и мазането на ските за класическото бягане. Тези вакси са предназначени за увеличаване на триенето между ските и снега, с цел да се избегне пързалянето (назад на ските при изкачване), което улеснява пързалянето на скиорите.

Нанася се в средната част на ските за класически стил, в зависимост от конкретните условия – вида сняг, температура и влажност на въздуха, обработката на пистата и качествата на ските, които се ползват.

Вакси за свободен стил


Използването предимно на кънковидна техника, за намаляване на триенето между ските и снега, като най-ефективна с едностранно или двустранно оттласкване при специална подготовка на ските, подсигуряването на добра плъзгаемост е единственото изискване към ваксите и мазането на ските.

Използваните вакси са наречени парафини и имат добра издръжливост. Този вид вакси се използват за понижаване на триенето между ските и снега. Ските за свободен стил се намазват изцяло (цялата повърхност, която е в допир със снега), а ските в класическия стил – само в предната и задна част. В някои случаи ваксите или парафините не са подходящи за условията, което налага допълнителна обработка на ските.

Специалистите използват различни четка, за да постигнат необходимата грапавост на основата на ските.

Източник: ski.bg


© 2021 Армейски спортен клуб „Александър Логистикс“. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от Webdesign1.net