Важните състезания и дисциплините в ски бягането

Важните състезания и дисциплините в ски бягането

Най-важните серии от състезания по ски бягане са съсредоточени в кръговете за Световната купа на ФИС – включва 12 до 16 индивидуални състезания и шест до осем щафетни състезания.

На всяко състезание обикновено участие вземат повече от 90 жени и 100 мъже.

Освен Световната купа, други важни състезания са Континенталната купа, ФИС ниво, Юношески и Национални първенства, както и масови състезания на дълги разстояния – ФИС маратони.

Състезания


Серията от ФИС състезания за Световна купа, Северните Световни ФИС първенства и Зимните олимпийски игри формират общо дванадесет състезания по ски бягане.
А. Жените се състезават в дисциплините спринт, отборен спринт, 10 км. интервален старт, скиатлон на 15 км (7,5км.кл.ст. + 7,5км.св.ст.), на 30 км. масов старт и щафета 4х5 км.
Б. Мъжете се състезават на спринт, отборен спринт, 15 км интервален старт, скиатлон на 30 км (15км.кл.ст. + 15км.св.ст.), на 50 км масов старт и щафета 4х10 км.

Масов старт

Състезателите са подредени по “метод на стрелките”, като стартовите линии се поставят под ъгъл и всеки състезател е отделен с определено разстояние. Състезателят с най-малко точки и лидер за Световната купа има най-изгодна стартова позиция, след него е следващият и т. н. Всички стартират едновременно. Първият финиширал печели състезанието.

Интервален старт

Състезателят трябва да стои зад стартовата линия и да остане неподвижен докато не получи сигнал за старт. Щеките са поставени пред стартовата линия/или стартовата врата. Състезателите стартират на интервали от 30 до 15 секунди, в зависимост от състезанието. 10 секунди преди старта стартерът предупреждава всеки състезател с команда “Внимание!”, 5 секунди преди старта започва да брой: “5-4-3-2-1”, след което дава стартова команда “Старт!” Състезателят с най-малко бегово време се класира първи.

Щафета

Щафетните състезания имат същата организация, като останалите масови стартове.


Щафета - отбор от четирима състезатели, 4 (четири) поста използват различни цветове стартови номера.


Първите два поста бягат класически стил, останалите два свободен стил. Всеки пост пробягва определеното за възрастовата група разстояние и предава на следващия пост, като пристигащия състезател трябва да тупне с ръка следващия състезател, докато и двамата са в зоната за смяна на щафетата.

Общото време на щафетния отбор е времето, което минава от старта до момента, в който последният състезател на отбора пресече финалната линия.

Редът, в който състезателите завършат последния пост на щафетата, определя крайното класиране.


Спринтове

Спринтовите състезания започват с индивидуална квалификация на състезателите, които стартират на интервали от 15 секунди. Първите 16 състезатели преминават към следващата част от състезанието, разделени по 4 (четирима) в серия, като стартират с масов старт.

Двамата най-бързи от всеки четвърт-финал продължават да се състезават в два полу-финални кръга от по четирима състезатели. На финала участват четирима състезатели (първите двама от всеки полуфинал). В другия формат на този вид състезания най-бързите 30 ски бегачи от квалификацията, разделени по 6 (шестима), преминават към следващата част - четвъртфинални серии с масов старт.

Двамата най-бързи от всеки четвъртфинал, плюс двама "щастливи губещи" - атлетите с най-добри времена от отпадащите в петте четвъртфинала общо, продължават да се състезават в два полуфинални кръга от по шестима състезатели.

Двамата най-бързи от всеки полуфинал плюс двама "щастливи губещи" с най-добри времена от двата полуфинала общо се класират за финалния спринт (общо шестима състезатели), като победителите се излъчват от тях.


Отборен спринт

Състезание, което се провежда като щафетата, но с двама състезатели, които пробягват от 3 до 6 обиколки всеки. Тези състезания се състоят от полуфинални и финални кръгове. В полуфиналния кръг се съревновават 10 или повече отбора, съставени от по двама състезателя (А и Б), които си предават щафетата три пъти (А, Б, А, Б, А, Б).

Петте най-добри отбора се квалифицират за финал.

Скиатлон (преследване)

Скиатлонът започва с масов старт и включва и двете техники в едно и също състезание по ски бягане (класически и свободен стил). В зоната на старт/финала има изградени “боксове”, в които състезателите са оставили ски екипировката си за свободен стил.

След като пробягат класическото разстояние, състезателите сменят екипировката си за свободен стил. Допускат се състезатели да влизат в “бокса” до 3 минути след преминаване на първия състезател през “бокса”. Всички останали след 3-те минути не пробягват свободната дистанция.


В началото на м. юни 2011 г. Съветът на ФИС одобри предложената от "Комитета по ски бягане" промяна на името на тази дисциплина от "преследване" в "скиатлон", за да я разграничи от хендикап състезанията, които по същество също са вид преследване.

Списък със състезания

Примерна програма на състезанията на ФИС за Световна купа, Световни първенства и Зимни олимпийски игри. В състезанията за Континентална купа,ФИС, Световни младежки първенства и състезания на национално ниво се срещат и други дистанции.

Източник: ski.bg


© 2021 Армейски спортен клуб „Александър Логистикс“. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от Webdesign1.net