Какви походи са подходящи за децата

Какви походи са подходящи за децата

С идването на малките същества на бял свят, за всички планинари се препоръчва преосмисляне на целите за разходки. Не че не може да се правят целодневни и многодневни преходи през трудни терени с бебе.

Но адаптирани за децата планински походи, съобразени с техните възможности и възраст, ще положат основните на трайна привързаност към майката Природа. Прекалено агресивни, трудни и дълги преходи напротив, могат да ги отблъснат още в ранна възраст от нея. 

Ето някой насоки за предприемане на преходи с деца в различна възраст. Трябва да се има в предвид, че преход с деца трае около 1.5-2 пъти по-дълго от самостоятелен преход на възрастен.

Бебе и малко дете (0-2 год.)

Няма минимална възраст за взимане на дете на преход. Стига да имате удобен слинг и малко увересност може да тръгнете сред природата от първия месец на новороденото. Така или иначе бебета спят през по-голямата част от деня и стига да имат удобно място, няма да имат нищо против разходка на свеж планински въздух.

Избягвайте само дъждовни и мъгливи периоди както и студен вятър в такава ранна възраст. Аз лично не бих завел пеленаче на голяма височина, а бих се спрял на приятни разходки на средна височина в планината.

Ако бебето вече може да сяда стабилно и самостоятелно, може да използвате кенгуру (отпред) или самар (за гърба) за преходи. Понеже децата почти нямат свобода на движение в самара и кенгуруто, са изложени (в зависимост от времето) на преохлаждане или прегряване. Затова е необходима съответна защита от студ, горещина, вятър и слънчеви лъчи.

Особено важни са чести почивки (на всеки час), през които детето да се извади от самара и да може да се движи свободно. Носачът на самара трябва да е напълно подготвен за техническите изисквания на маршрута. Използването на щеки за баланс е от допълнително предимство за комфорта на детето.

Общото време прекарано в самар или кенгуру не трябва да превишава 3-4 часа на ден.
Деца, които вече ходят, трябва да се насърчават да вървят частично или изцяло сами. Измисляйте подходящи игри за да ги увлечете в разходката.

Дете в детска градина (3-6 г.)

В тази възраст децата искат усилено да изучават заобикалящата ги среда. Преходите в планината и сред природата трябва да са с изследователски харектер и да са представени под формата на различни игри (открий маркировката, премини стълбите и мостовете, изкачи скаличките, надникни в пещерата или пробвай водата на водопада, на какво прилича дървото/скалата, кой ще стигне първи до …, и т.н.). Дневните преходи не трябва да надвишават чисто време за разходка от около 4 часа. Разнообразие в прехода и пълноценни почивки с игри правят деня интересен и забавен.

Особено привлекателни са възможности за катерене, преминаване през постове, качване по стълби, и скали, наблюдаване на животни и растения. При наличие на черен път може да използвате туртунетка или колело без педали за по-бързо придвижване. Продължителни опасни пасажи трябва да се избягват. При кратки опасни места е необходимо особено внимание при преминаването на децата. Добре е те сами да преминат мястото под зоркото внимание на родител. Пренасяне на детето, крие допълнителни рискове за двамата (родител и дете) и освен ако е не се налага, трябва да се избягва.

Деца в начално училище (6-10 г.)


В тази възраст децата вече имат по-добра издържливост и координация. С добре планирани почивки може да достигнат преходи от до 6-8 часа чисто време. В зависимост от опита на децата вече могат да бъдат преодолявани по-стръмни изкачвания както и катерене по скали. Такива трябва да се правят само в присъствие на опитен водач и с помощта на осигурителни материали ако се налага.

Деца в основно училище (10-14 г.)


Децата в тази група вече могат да постигат по-претенциозни цели. Те разполагат с добра издържливост и координация, тяхната мускулна сила е достатъчна за целодневни преходи. Те са по-концентрирани и целеустремни и основна мотивация за прехода е целта (висок връх, дълъг преход) и трудността (катерене на скали, преминаване по-опасни места) на маршрута.

И тук важи особено внимание при опасни пасажи, понеже децата в тази възраст са често самонадеяни и лекомислени. С тях обаче могат да се планират и неколкодневни турове в планините с пренощуване на хижи или дори в палатка.

Източник: planinar.org

Информацията е предоставена от С деца на …планина по данни на Алпийско дружество – Deutscher Alpenverein


© 2021 Армейски спортен клуб „Александър Логистикс“. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от Webdesign1.net