Ски бягането е най-безопасният зимен спорт за бременни

Ски бягането е най-безопасният зимен спорт за бременни

Ски бягането е най-безопасният зимен спорт през бременността, но е подходящ само за жени, които преди да забременеят са имали опит със ските. При него най-важно е да изберете правилна екипировка, която възпрепятства преохлаждането или прегряването, която не пречи на движенията. И в тези случаи трябва да избягвате склоновете на голяма надморска височина и прекалено дългите маршрути.

Физическата активност не е противопоказна за бременните, напротив, тя е препоръчителна.

Ако се занимава със спорт около 30 минути всеки ден, бъдещата майка ще избегне прекаленото увеличаване на килограмите, ще намали много неприятни симптоми, като отоци и болки в гърба, ще подобри съня си през нощта и настроението си през деня, ще намали риска от развитие на гестационен диабет (който се проявява само по време на бременност).

Разходките и движенията в студеното време освежават и отвличат от тревожни мисли. Само трябва да помни, че физическата активност трябва да е умерена и премислена. 

Отдавайте се на зимни спортове на открито само след като се консултирате с лекаря, който ви наблюдава!

Дори да сте били активни и опитни спортистки, избягвайте тези видове спорт, при които има вероятност да паднете или да ударите корема си. Травмата може да доведе до отлепване на плацентата, което пък да доведе до тежки усложнения.

През втората половина от бременността сухожилията стават по-разтегателни - това е необходимо за нормалния процес на раждане, но повишава значително риска от битови и спортни травми. Бъдете внимателни – резките движения или рязката смяна на посоката на движение може да увредят ставите.

Давайте си сметка, че през бременността е по-трудно да пазите баланс, защото тялото ви се е променило, както и центърът на тежестта.

В този период потребността на организма от кислород се увеличава, затова и е сложно да се адаптирате към бърза смяна на височините над 2000 м, където концентрацията на кислород е по-ниска.

Недостиг на въздух, болка, умора, прегряване - всичко това е основателна причина да спрете тренировката моментално. Също така е много важно да пиете много течности преди, по време и след физическа активност.

Към любимия спорт можете да пристъпите само след консултация с наблюдаващия ви лекар. Някои състояния изискват спазване на повишени предпазни мерки по време на бременност.

Източник: Новите родители


© 2021 Армейски спортен клуб „Александър Логистикс“. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от Webdesign1.net