НОВИНИ

Какво стои зад успеха на норвегия

Какво стои зад успеха на норвегия

Пьончан 2018 ще остане в историята като най-успешните зимни олимпийски игри за Норвегия. Поне до тези в Пекин през 2022 г. Спортистите от скандинавската държава показаха страхотна форма и закономерно оглавиха класиране по медали.

Норвегия завърши игрите с рекордните за страната 14 златни отличия, колкото имаше и Германия. За последно скандинавците бяха най-успешната нация с 13 първи места в Солт лейк сити 2002.

В Пьончан подобриха също и върховото постижение за най-много отличия от една зимна олимпиада, като спечелиха общо 39 медала - с два повече от САЩ във Ванкувър 2010.

Силното представяне в Пьончан утвърди Норвегия като най-успешната нация на зимни олимпийски игри. От първите зимни игри през 1924 г. в Шамони скандинавците са спечелили 132 златни, 125 сребърни и 111 бронзови отличия или общо 368 медала. Но каква е тайната зад техните успехи?

 Да се родиш със ски на краката 

Норвегия е държава с население от малко над 5,2 милиона души. Страната е известна с неограничения си достъп до снежни маршрути, които са с дължина 30 хиляди километра.

При голямото наличие на сняг основното хоби на местните е карането на ски.

"Тук винаги казваме, че си роден със ски на краката. В неделите всеки отива в гората да кара ски, защото всички искат да го правят", разказва най-младият олимпийски шампион в ски бягането Йоханес Клаебо. На 21 години и 115 дни той спечели спринта, а по-късно и отборната надпревара в Южна Корея.

Спортът в Норвегия има социален характер.

В страната съществуват 11 хиляди клуба за зимни спортове, в които членуват 93% от младежите в страната.

От правителството се опитват да предоставят възможност на децата да се забавляват, а не да гледат спорта като неприятно задължение.

"Нашата визия е спорт за всеки. Преди 12-годишна възраст спортът трябва да е забавление. До тогава не фокусираме вниманието си върху това, кой ще бъде победител", казва президентът на олимпийския комитет на Норвегия Том Твед.

Основна заслуга за успехите на Норвегия има  отличната спортна инфраструктура в страната.

Властите се стараят да инвестират пари в определени спортове, без да изпадат в големи харчове. Местната спортна федерация има бюджет от 13,7 милиона паунда за летни и зимни игри. За сравнение Великобритания харчи десет пъти повече за най-големите спортни форуми – 137,5 милиона паунда.

"Не инвестираме в скелетона или бобслея като Великобритания, защото това струва много пари. Парадоксът при Норвегия е, че страната е много богата, но вярваме в социалния начин за правене на нещата. Успехът трябва да дойде от здрава и единна работа", пояснява Твед.

Големият брой спортуващи деца дава възможност за по-добър подбор при подрастващите. Навършилите 12-13 години таланти започват целенасочена подготовка в националния център "Олимпиятопен".

Щабквартирата на ски бягането е създадена преди домашната олимпиада в Лилехамер през 1994 г. като резултат от срамното представяне на игрите в Калгари’88. Тогава норвежците се представят катастрофално и не печелят златен медал. Това налага преструктуриране и изграждане на ясна посока за развитието на спорта в страната.

С времето "Олимпиятопен" се развива като технологичен център и на други зимни спортове. Вероятно това помогна на Норвегия да спечели злато в шест различни спорта в Пьончан - алпийски ски, биатлон, ски бягане, ски свободен стил, ски скокове и бързо пързаляне с кънки.

 "Всичките ни медали дойдоха от спортисти от нашите местни клубове. Ако състезателят е добър, ние го вземаме в "Олимпиятопен" - нашият елитен център, където спортната наука влиза в действие", каза Твед за центъра, който има годишен бюджет от 24, милиона долара.

Заедно можем повече 

Отличителната характеристика при норвежците е тяхната задружност.

Състезателите прекарват около 250 дни заедно в подготовка, сядат на една маса за хранене, а често им се налага да се настаняват заедно.

"Готино е да си част от това, защото всеки вдъхновява всеки. Обратно в хотела всички сме приятели, които се размотаваме наоколо. Опитваме се да се съревноваваме един с друг и да се забавляваме", каза ски бегачът Клаебо.

Правенето на сладкиш за всяка титла се е превърнало в традиция за норвежците на големи първенства. Вечерта след спечелването на златния медал целият отбор се събира и се храни в чест на победителя.

"Чувството е приятно, когато всяка вечер има сладкиш на масата. Затова имаме четирима готвачи. Един нямаше да се справи с всички тези сладкиши", допълва биатлонистът Йоханес Тингес Бьо, който спечели злато в индивидуалното на 15 км и сребро с мъжката щафета.

Източник: „Дневник“
Снимка: Gulliver Photos/Getty Images


© 2021 Армейски спортен клуб „Александър Логистикс“. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от Webdesign1.net