НОВИНИ

В спокойствието на платото на Витоша

В спокойствието на платото на Витоша

Съвсем близо до София се намира приятно място, до което ще отидем без никакви по-особени усилия, и където няма пречка да се разходим, да поседнем, дори да поспортуваме на открито, сред спокойствие и чист въздух. Насочваме се към Витоша, където разбира се, такива места има много, но ние имаме предвид едно определено.

Хубавото е, че начините да стигнем до него са много и разнообразни, тоест - стигат за всякакви предпочитания. И дали сме се запътили специално натам или пък просто преминаваме - сигурно е, че ще останем очаровани.

Местността, наречена Платото, се намира във високите части на Витоша и представлява обширно, сравнително равно пространство, разположено между върховете Ушите и Камен дел, Голи връх, склоновете на връх Малък Резен и Комините.

Растителността е преобладаващо ниска - тревиста и храстовидна, а на отделни места растат малки групи иглолистни дървета. Теренът е открит и много просторен, с гледки към част от веригата на Стара планина и най-високите върхове на Витоша и Рила. Към София склоновете на планината се спускат стръмно и там е разположена местността Комините, за която сме разказвали вече.

Върху част от Платото се простира "Торфено бранище" - една от двете защитени територии на Витоша, ползващи се със статут на резерват. Там могат да се открият многобройни видове тревисти растения, мъхове и водорасли, а освен тях резерватът е създаден, за да съхрани в естествен вид и торфените съобщества в тази част на планината.

Тази територия е също така и вододайна зона, затова достъпът на туристи е забранен - преминаването става единствено по маркираната пътека през Платото, преминаваща между заслон "Ушите" и Голи връх ( където пък е горната станция на седалковия лифт от Драгалевци).

Животинският свят е представен от доста видове птици, насекоми, дребни бозайници, влечуги и други. Един от видовете, които може да срещнем е усойницата - змия, която е отровна, но пък не е кръвожаден човекоядец.

За да нямаме главоболия, е необходимо да гледаме в краката си и да не опитваме благотворните ефекти от босоходството точно тук! По отношение на змиите няма никаква нужда да подхождаме с насилие - в случай че срещнем такова животно, достатъчно е просто да се отдалечим по пътя си и никой няма да пострада.

През Платото минава маркираният туристически маршрут от хижа "Алеко" до хижите "Бор", "Тинтява" и "Момина скала". Лятната маркировка е жълта, а освен нея има и зимна - познатите ни жълто-черни метални колове.

Въпреки наличието на тези ориентири, важно е да се знае, че при мъгла вероятността от загубване тук е много голяма! Затова при прогнози за такова време или пък при обилен снеговалеж най-добре не включвайте района в плановете си за излет. При хубаво време обаче, Платото е едно от най-приятните и леки за преход места на Витоша.

Много подходящо време да го посетим е началото на лятото - тогава снегът вече се е стопил, тревата е свежа и зелена, а красивите планински цветя са навсякъде. Зимата е периодът, в който Платото е покрито от дебела снежна покривка, а маркировъчните колове са почти изчезнали в нея.

Зимният ден с хубаво време е също идеален за разходка в тази част на Витоша. Меките извивки на терена хвърлят сенки, които красиво контрастират с огрените от слънцето заснежени полета.

В далечината, вляво от склоновете на Резньовете пък, се открояват част от върховете на Рила, начело с първенеца Мусала. На Платото се отделя и пътека за местността Комините - предвид стръмните склонове и откритото пространство горе обаче, това място е лавиноопасно през зимата и налага повишено внимание при преминаване!

Как да стигнем?

До Платото се отива по няколко начина. От хижа "Алеко" (до която се отива с кола, автобус, лифт или пеша) са нужни около петнадесет минути, за да стигнем до горната станция на седалковия лифт "Драгалевци - Голи връх", а от нея след няколкоминутно изкачване по пътеката за Черни връх се достига място, където вдясно се отделя друга пътека с табела за Комините.

Оттам започва и Платото. В посока от "Алеко" към хижа "Момина скала", преди да достигнем заслон "Ушите" (малка постройка вляво от пътеката), ще видим и отклонението за Комините - пътечката се намира вдясно от маркираната с колове основна пътека, има и табела.

Ясно е, че горната станция на лифта от Драгалевци също е вариант, при това един от най-удобните. До Платото се стига и само "на два крака" - по пътеки от Драгалевци (през Комините или през Голи връх - за около два-три часа) или от Бояна (през "Момина скала" - също за два, до три часа). Дали просто ще преминете оттам на път за други части на Витоша, или пък това ще е целта за деня - Платото винаги си остава един приятен избор за отдих в планината.

 

Източник: peshehodka.blogspot.com


© 2021 Армейски спортен клуб „Александър Логистикс“. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от Webdesign1.net