НОВИНИ

Защо ски бегачите рухват след финала

Защо ски бегачите рухват след финала

Чудили ли сте се защо част от ски бегачите се строполяват на снега след пресичането на финалната линия?

Много от състезателите остават на земята в продължение на минути, докато нормализират пулса и дишането си, но какво е научното обяснение?

Ски бягането е един от най-тежките спортове, като изисква огромни физически усилия. Състезателите натоварват всички големи мускулни групи, за да се придвижват по терен с разнообразен релеф. Освен с краката си, те прилагат голяма сила и с горната част от тялото.

"Рухването" след финала е често срещана гледка в повечето състезания за издръжливост. То представлява реакцията на тялото на спортиста в опит да се възстанови и да нормализира състоянието си.

Най-добрите състезатели са надарени с голяма максимална аеробна мощ (VO2 max). Терминът означава максималното количество кислород, което спортистът може да поеме при мускулно натоварване и пълно използване на работния капацитет на дишането и кръвообращението.

Телата на елитните състезатели са изключително ефективни при приема на кислород и транспортирането му през кръвта до мускулите. Голямата аеробна способност дава на ски бегачите нужната издръжливост, за да завършат състезанието.

Високите стойности на VO2 max обаче сами по себе си не са достатъчни за първото място. Състезателите в ски бягането е необходимо да имат съхранени сили за финален спринт, който е анаеробен процес. При него тялото използва енергийните запаси, които са съхранени в мускулите.

С приближаването на финала състезателят повишава темпото си, като тялото изпитва "глад за кислород" и има малко време за възстановяване. В тялото започва да се натрупва киселина, която води до схващане на мускулите и блокиране на централната нервна система.

"Достигайки до лимита на физическите си сили, убеждаваш тялото си да издържи по-дълго", заяви пред онлайн изданието Slate американската състезателка Кикан Рандъл.

В резултат състезателят губи координация след последния спринт, в който е вложил максимални усилия. Процесът е последван от време за възстановяване, който включва интензивно дишаше за снабдяване на тялото с кислород.

"Накратко ти комбинираш неистовата нужда да вдишаш възможно най-много кислород със схванати ръце и крака от натрупаната киселина, заедно с централната нервна система, която не може да контролира стоенето в изправено положение и приплъзването напред.

В резултат на това състезателите се свличат на земята, защото не могат да стоят на краката си и се нуждаят от възстановяване", обяснява д-р Дан Хайл.

"Много хора не вярват, че ски бягането е най-трудният спорт. Той е комбинация от сила и издръжливост. Трябва да имаш достатъчно мощ, за да караш в продължение на 50 километра", каза британският състезател Андрю Мъсгрейв гат това по време на високоинтензивни тренировки на открито и във фитнес залата.

Източник: Дневник


© 2021 Армейски спортен клуб „Александър Логистикс“. Всички права запазени. Изработка на уеб сайт от Webdesign1.net